15.1.2010

Huovutusintoilua mitä suuremmissa määrin

Oikeasti ylihuomenna tulee täyteen tasan kuukausi neulomatta!

Tämä on täysin ennenkuulumatonta, eikä tällaista taukoa ole ollut vuosiin. Tästä ajasta vain muutama päivä ennen joulua oli suunniteltua, jotta sai muita joulujuttuja tehtyä. Joulupäivänä opetin neidillemme kuinka joululahjaksi saadulla stigalla lasketaan, tosin lopputulos kaatumisen jälkeen (mitäs mentiin liian jäiseen ja jyrkkään kohtaan) oli oma "auts :(" ja yön kitumisen jälkeen lääkäriin, onneksi lapselle ei tullut mitään traumoja. Käsi olikin sitten muutaman viikon paketissa, mutta sairauslomahan meni neulomisen kannalta aivan läskiksi, sillä ei tällä kädellä ole vieläkään voinut edes neuloa. Ja kun olen varonut oikeaa kättä, niin vasenkin on jo ruvennut vihoittelemaan, kun saa tehdä kaikki hommat.


Nyt luulen, että hiljakseen voisi taas aloitella! Nämä jutun huovutusintoilut kuitenkin ovat viime vuoden lopputuloksia.
*****

Ihan melkein vahingossa tulin hankkineeksi puoli kiloa Fritidsgarnia - huovutettavaksi sopivaa lankaa ja paljon ennenkuin sain tämän jutun julkaistua, sitä samaa lankaa tuli puoli kiloa lisää... eikä paljon mitään ole enää jäljellä. Näistä piti alunperin tulla vain kiinteillä silmukoilla virkatut lapaset (ne on sentään jo tehty ja täällä), mutta lankaa pursuileva pussukkani rupesi jo kotimatkalla huutelemaan, että olisi juuri sopivaa huovutukseen. Enkä oikeasti niin kovasti pitänyt niistä virkatuista lapasistakaan, että olisin monta paria halunnut tehdä. Niissä lapasissa kun on liikaa reikiä ja tuuli pääsee puhaltelemaan läpi. Niitä ehkä kannattaisi sisäpuolelta vähän harjailla..

Aiemmin jo tuli esiteltyä mikrovalmis :) citykaninpoikanen ja muut huovutetut citykanit.

Pikaisilla googlauksilla löytyi lapasiin ja tossuihin helposti monta ohjetta, joita sitten soveltelin. Ensimmäiset kokeilut (liilat hanskat ja punaiset tossut) on pesty tunnin pikaohjelmalla 40 asteessa ja ne ovat ihanan pehmeitä! (Ihan erilaiset kuin ne virkatut lapaset, joita varten tätä lankaa tuli hamstrattua) ja nämä ovat paljon paremmat! eihän näitä raaskisi edes antaa pois, mutta montako paria ah itselleen tarvitsee?).Lopussa tarkempia mittoja ja kokeilua, kaikki on neulottu 6 mm puikoilla.

Ensimmäisen tossuparin ohjeena käytin melko tarkkaan Tellun blogista löytyvää, toisissa on mittoja hieman viilailtu (jotta mä sain sopivat tossut itsellenikin) , lapasten ohjealkuperää en nyt samantien pystykään kertomaan, koska kirjoitin summittaiset määrät jostain blogista itselleni pikkulapulle (kun kirjoitin oli rikki) ja eipä tullut kirjattua lähdettä muistiin. Hyvät tuli kuitenkin.
Mukana pesukoneessa pyöri pari pienehköä pyyhettä.
Seuraavista odottelin samanlaisia pehmeitä, juuri sopivia tossuja ja hanskoja. Oikean koon saamiseksi pienensin tossuja hieman ja lapasten kohdalla vähän suurentelin.

Lankaa jäi kokeiluista niin pienet kerät, että niistä ei yksittäin olisi saanut mitään, joten kokeilin samalla tehdä vauvalle huovutetut tossut. Hän kun ei vielä kävele, eivätkä kengät ihan vielä oikein ajankohtaiset, niin nämä olisivat vähän villasukkia lämpimemmät (ulkonakin käytettäviksi).
Tungin tähän koneelliseen vähän enemmän pyykkiä mukaan, mutta mitenkään liian täynnä ei kone tuntunut olevan. Hämmästys olikin melkoinen, kun tuotokset eivät huovuttuneet juuri lainkaan! Kokeiluversioissa silmukat eivät juurikaan näkyneet, mutta näissä näkyivät ihan selvästi! Edes koko ei juurikaan ollut muuttunut huovuttamattomista. Voi olla että väreilläkin oli merkitystä, mutta pistän hämmennyksen liian täyden pesukoneen piikkiin - höh.
Nämä kakkoskokeilut pääsivät sitten uuteen pesukonepyöritykseen ja nyt niistä tuli oikein sopivat. Tosin näistä tuli hieman "tönkömmät", mutta ei mitään peltimäistä onneksi sentään. Eikä ollenkaan samanlaista kuin joskus aiemmin kokeilemassani Huopasessa. Mukavat käsissä ja jaloissa :)
Vauvan tossuista tuli aika pienet, ehkä juuri vielä sopivat joululahjaksi, mutta kokeilin vielä samalla tehdä hieman isommat (kevääksi). Näissä on tossuosassa jo jouduttu käyttämään muutakin lankaa kuin Fritidsgarnia (eka satsi loppui vähän kesken), pätkävärjätty on Tallinnasta ostettua "Filati Fantasia Misto Lana" - lankaa. Kuvittelin senkin huopuvan koneessa, mutta eipä huopunutkaan. No, nämä ovat sitten "sukat huovutetulla varrella".Turkoosi-ruskeat tossut ovat kuvassa jo nyppyyntyneet, mutta olen nyt jo muutaman kuukauden käyttänyt niitä kotona lähes koko ajan. Pohjakin on kestänyt, vaikken nahkapohjia laittanutkaan. Kuvauksen jälkeen sain kyllä itsestäni irti sen verran, että nypin tossut taas siisteiksi.Turkoosi-ruskeat lapaset 34 silmukkaa. Leveys 13 cm, alareunasta peukaloon 15 cm, peukalosta kärkeen 16 cm (koko pituus 31 cm).Peukalon reikä 5 s, koko peukalo 12 s ja 14 krs. 2 * 40 asteen 1 h lyhytohjelma.

Liilat lapaset 32 silmukkaa, Leveys 13 cm, alareunasta peukaloon 14 cm, peukalosta kärkeen 14 cm (koko pituus 28 cm).Peukalon reikä 7 s, koko peukalo 15 s ja 14 krs. 1 * 40 asteen 1 h lyhytohjelma.

Punaiset tossut koko 38. Leveys 14 cm, takareunasta tasona 19 cm tossunsuun loppumiseen-> 4 puikolle, kun pituus 31 cm-> kavennukset. Kokonaispituus 33 cm.

Turkoosi-ruskeat tossut koko 37: Leveys 14 cm, takareunasta tasona 17 cm tossunsuun loppumiseen-> 4 puikolle, kun pituus 28 cm-> kavennukset. Kokonaispituus 31 cm.

Vauvan tossut (7 cm jalalle): 25 silmukalla 15 krs -> 4 puikolle, 4 krs jälkeen kavennukset. Varsi on neulottu erikseen 24 silmukalla 15 krs ja kiinnitetty tossuihin ommellen.

Vauvan tossut II: 26 silmukalla liilalla Fritidsgarnilla 20 kerrosta. Virolaisella villalangalla tiimalasikantapää, kun pohjan pituus on 11 cm -> kavennukset. Koko pituus 14 cm.

Ei kommentteja: